zondag 23 mei 2010

Beginnen met het resultaat voor ogen.
Als je aan zo'n Burton gaat bouwen, dan is het goed om vooraf op te schrijven hoe die er dan uit gaat zien. Want de bouwmogelijkheden zijn eindeloos, en als je niet uitkijkt kan het flink in de papieren lopen.
Zo'n lijstje hebben we vandaag gemaakt, en dat lijstje gaan we naar Johan sturen.

De buitenkant.
Als je Johan's Burton tegenkomt, dan zal hij (zij?) er zo uit zien: zwarte sportbody, met zwarte biezen en rode verstelbare stoelen. Chromen lampen, RVS-grill, aluminium instaplijsten.
Yep, dit gaat een black beauty worden...

De binnenkant.
En omdat Johan vlot in het verkeer mee wil komen zoeken we een 2CV6 (let op de 6, dat is de sterkste Eend-motor) donor-Eend. Daar gaan we meer kiloWatten uit gaan halen met een grote cilinderinhoud (650 i.p.v. 602 cc), elektroniche ontsteking, een Powertube en een snel vliegwiel. We gaan nog wel even onderzoeken of dat nodig is om 130 km per uur te kunnen rijden, want het levert wel extra kosten op.

Op Eendenjacht.
Inmiddels is de jacht op de donor-Eend geopend. We zoeken er één die de APK niet meer haalt omdat het chassis afgekeurd is. De motor, versnellingsbak, draagarmen, achterremmen e.d. moeten wèl goed zijn.
Solo is een goede speurder, en hij heeft inmiddels een lijstje gemaakt. Als we een goede vinden, dan vragen we ons geheime wapen 2CasanoVa om mee te gaan. Hij drinkt dan de motorolie op, en als het hem goed smaakt, dan kopen we de Eend ;-)

Gereedschap.
Gelukkig hebben hadden we zelf al een verzameling oud gereedschap, maar van redelijke kwaliteit.
Van 2CasanoVa hebben we dit geleerd: koop goedkoop gereedschap. Gaat het kapot, koop dan beter, en zo verder. Zijn ervaring is dat hij ook het goede gereedschap wel kapot krijgt :-)
Zijn tips: kijk op dumpbeurzen naar militair gereedschap. Die kwaliteit is goed, want een tank in een woestijn met slecht gereedschap repareren terwijl de vijand oprukt schijnt iets te zijn wat je maar één keer in je leven meemaakt. De prijs is meestal redelijk.

We hebben wel wat extra gereedschap gekocht: een flinke momentsleutel om de moeren met de juist kracht aan te kunnen draaien, en de speciaal voor de Eend gemaakte sleutel 46. En ook nog een vetspuit om het wet in de draagarmen te kunnen spuiten.
Vooral momentsleutels zijn prijzig, maar Datona (webshop www.datona.nl) heeft een betaalbare. Overigens heeft deze nog geen 2CasanoVa-stresstest ondergaan, maar het ziet er degelijk uit.

V.l.n.r. momentsleutel, vetspuit en moersleutel 46.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten